تفسیر سوره حدید ، آیه ۱۸
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
إِنَّ الْمُصَّدِّقِینَ وَ الْمُصَّدِّقاتِ وَ أَقْرَضُوا اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً یُضاعَفُ لَهُمْ وَ لَهُمْ أَجْرٌ کَرِیمٌ *
به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
مردان و زنان انفاق کننده و آنها که (از این طریق) به خدا قرضالحسنه دهند برای آنها مضاعف میشود و پاداش پرارزشی دارند.
تفسیر نمونه :
در آیه ی بعد بار دیگر به مسأله ی انفاق که از میوه های شجره ی ایمان و خشوع است بازمیگردد، و همان تعبیری را که در آیات قبل خواندیم با اضافاتی تکرار میکند و میفرماید: «مردان و زنانی که در راه خدا انفاق کنند، و آنها که از این طریق به خداوند قرضالحسنه دهند، خداوند آنرا مضاعف و چند برابر کرده و برای آنها پاداش پرارزشی است» (ان المصدقین والمصدقات واقرضوا الله قرضا حسنا یضاعف لهم و لهم اجر کریم).
در اینکه چرا مسألهی «انفاق» به عنوان «قرضالحسنه» به خداوند مطرح شده، و همچنین پاداش مضاعف و اجر کریم برای چیست؟ ذیل آیه ی ۱۱ همین سوره بحث کردیم.
بعضی احتمال دادهاند که منظور از «قرض الحسنه به خداوند» در این آیه و آیات مشابهی آن به معنی وام دادن به بندگان است، زیرا خدا نیازی به وام ندارد، این بندگان مؤمن هستند که نیاز به وام دارند، ولی با توجه به سیاق آیات چنین به نظر میرسد که منظور از «قرض الحسنه» در همه ی این آیات همان «انفاق فی سبیل الله» است، هر چند وام دادن به بندگان خدا نیز از افضل اعمال است و در آن حرفی نیست.
فاضل مقداد نیز در «کنزالعرفان» اشاره به این معنی کرده، هر چند آنرا به همه ی اعمال صالح تفسیر میکند.
منبع : تفسیر نمونه مرجع عالیقدر اسلام آیت الله مکارم شیرازى